Basit İç Mimari Önerileri
İç mimarlık, yapılara işlevsellik kazandıran çok geniş uygulamaları olan ve günden güne yenilenen, büyüyen bir sektör. Çok küçük dokunuşlarla bile bazen mekâna zenginlik katılabiliyor. İstenilen doğrultuda bir görüntü oluşturmak, ev ve iş yerlerine modern bir hava katmak için iç mimarlar dekorasyonu bile zenginleştirecek ipuçları sunuyor. İşte iç mimarlık dünyasının basit ipuçları;
Açık renk boyalar
İç mimarlar, küçük alanlarda ferah ve geniş atmosfer ortamı oluşturmak amacıyla genellikle açık renk boyalar tercih ediyor. Mekân ne kadar açık renk ile boyanırsa o kadar büyük görünür. Duvarlar, kapılar ve pencerelerde kullanılacak olan açık renkler, odada bir illüzyon yaratılmasını sağlar. Öte yandan ışıklandırma ile bu etkiyi artırmak, güçlendirmek mümkündür.
Dekoratif ürün kullanımı
Açık renkler nasıl odanın hacmini büyütüyorsa aynalar da aynı etkiyi destekliyor. Aynalarla odaya derinlik katmak, ferah bir alan oluşturmak her zaman mümkündür. Özellikle de ışığın yetersiz olduğu alanlarda duvarlarda modern aynalar kullanılması öneriliyor. Dekora uyum sağlayan aynalar tercih edilmesi önerilir.
Küçük alanları değerlendirmek
Merdiven altları, odalardaki kolon araları, kör noktalar kısacası mekândaki kullanılmayan, işe yaramayan şeklinde değerlendiren alanlar değerlendirilerek çok daha işlevsel mekânlar oluşturulabiliyor. Örneğin merdiven boşluğuna yapılan kiler, kitaplık, hobi köşesi gibi uygulamalar kör bir alanın işlevsel bir alana dönüştürülmesine sağlıyor. İç mimarlar, bu anlamda etkili sonuçlar çıkarıyor.
Eskiyi yeniye dönüştürme
Eski eşyaları onararak, yeniden tasarlayarak, renklerini ve biçimlerini değiştirerek yeni bir form oluşturmak iç mimarlık ve dekorasyonda çok sık tercih ediliyor. Özellikle de manevi yönden değeri olan eşyaları yeni tasarımda kullanmak için dönüştürmek eşyanın ömrünü uzatıyor, dekorasyona zenginlik katıyor.
İşlevsel raf tasarımları
Mutfak, salon ve koridorlarda kullanılabilecek raf sistemlerinde özel tasarımlara yönelim artıyor. Rafların oluşturduğu sportif ve modern hava mekânın tarzını belirlemede etkili olabiliyor.
Yeşil detaylar
İç mimarlar, mekânı yeniden şekillendirirken son dokunuşlarını yaparken yeşil bitkilerden yararlanıyor. Mekâna ferah bir hava aktan yeşil bitkiler, dekorasyonu da olumlu yönde etkilemeyi başarıyor.
Yapısal değişiklikler
İç mimari uygulamalarında bir alanı olduğundan daha küçük hale getirmek veya büyük tutmak mümkündür. Örneğin aşırı büyük alanlarda işlevselliği artırmak, daha sıcak ve samimi bir ortam yaratmak için alan eşyalarla veya sonradan eklenen duvarlarla bölünebiliyor.